Published November 25, 2021 by Johan Lilljebjörn

Vad kostar det att skicka samma kampanj till alla kunder?

“Det kostar ju inget att skicka e-post, så det är lika bra att få ut kampanjen till så många kunder som möjligt”, sa en marknadschef som vi arbetade med. I princip höll vi med, ju fler du når med en kampanj desto högre sannolikhet är det att fler handlar.

Segmenterat test med positiv effekt

Istället för att påpeka att man på längre sikt riskerade att minska försäljning på sina kampanjer, då kunder kunde uppleva att de fick irrelevanta erbjudande, så frågade vi marknadschefen om han var intresserad av att veta om det fanns en direkt kostnad att skicka samma erbjudande till alla kunder.

Som alternativ till att använda den för tillfället mest säljande produkten som veckans kampanj och skicka till alla, så gjorde vi enligt nedan:

  1. Vi identifierad de 20% av kunderna som hade hög sannolikhet att göra ett köp men låg sannolikhet att köpa kampanjprodukten, och skapade en alternativ kampanj utifrån en produkt som identifierade kunder hade större sannolikhet att köpa.
  2. Vi skickade storsäljande produkten (Veckans kampanj) till 80% av mottagarna.
  3. Vi delade upp de 20% identifierade kunderna i två grupper; A och B
    1. Vi skickade den alternativa kampanjen till grupp A.
    2. Vi skickade Veckans kampanj till grupp B.

10% ökad försäljning på hela utskicket

Grupp B hade 20% lägre konvertering än Grupp A. Dvs kostnaden att marknadsföra sin populäraste produkt till kunder som föredrog andra produkter gav 20% i minskad konvertering.

Eller om man väljer att se det enbart positiva; genom att anpassa en kampanj för en specifik målgrupp adderades den totala försäljning med ca 10% för veckans epostutskick.

Hur svårt var testet att genomföra?

I och med att bolaget använde Infobaleen så kunde vi med några knapptryck i plattformen få fram de personerna som hade hög sannolikhet att handla men som föredrog andra produkter än den mest populära, och automatiskt dela upp dem i A/B grupper, synka målgrupperna till e-post verktyget och sedan följa upp försäljningen i Infobaleens plattform.

För att lära dig mer om hur Infobaleen kan hjälpa dig omvandla din kunddata till insikter och tillväxt, kontakta Johan Lilljebjörn e-post eller mobil.

Boka en kostnadsfri demo idag.